Foglalás

Arrival date
Departure date

+421 911 611 386 e-mail

Demény falvi völgy és barlangok

Demény falvi völgy

Demény falvi völgy – legszebb és egyben a leglátogatottabb térség az Alacsony Tátra hegységben.

Maga a község Demény falvi völgy, helyi részeivel ezek a Tri studničky, Jaskyne, Repiská, Lúčky és Jasná az 1964 évben alakult ki. A község 16 km hosszú napjainkban az Alacsony Tátra leglátogatottabb térsége, mely része az Alacsony Tátra Nemzeti Parknak.

Az első hétvégi házak az 1. világháború után a 19. század végén és a 20. század elején épültek a Demény falvi völgy köszönhetően a Demény falvi barlangoknak vált igazán híressé. A Demény falvi barlang rendszert 30 barlang alkotja és hossza 21 km. A nagyközönség részére megközelíthető és egyben látogatható ezek közül kettő a Demény falvi jégbarlang és a Demény falvi Szabadság barlang. A Demény falvi völgy község, valamint az egész völgy és a liptói régió továbbfejlesztéséhez nagyban hozzájárult az 1936-ban megépített felvonó a Chopok csúcsra.

A Demény falvi völgy az Alacsony Tátra hegység északi lejtőin helyezkedik Liptovský Mikuláš várostól délre, melynek legmagasabb csúcsai meghaladják a 2 000 méter tengerszint feletti magasságot, az Alacsony Tátra hegység legszebb völgye.

A Demény falvi völgy oldalain mellék hegygerincek húzódnak a Ďumbier (2 043 m magas tengerszint felett) a Krúpova hoľa (1 927 m magas a tengerszint felett) a Chopok (2 024 m magas tengerszint felett) a Ďereše (2 003 m magas tengerszint felett) a Poľana (1 889 m magas tengerszint felett) északra a liptói katlantól.

A Demény falvi völgy legdrágább kincsei közé tartozik a Demény falvi karszt és a Vrbické pleso tengerszem.

A Demény falvi völgy természeti gazdagsága - világhírű barlangok, gyönyörű állat-, és növényvilág megfelelő éghajlati feltételekkel valamint kiváló síelésre alkalmas lejtők a síelők bármely kategóriájának továbbá a széles spektrumú nyári turisztikai lehetőségek ösztönözték az idegenforgalom TOP sí-, és turisztikai központját a JASNÁ Alacsony Tátra központ kialakítását.

A sí-, és turisztikai központ Jasná Alacsony Tátra a Demény falvi völgy községet zárja, melynek domináns része fő jellegzetessége a Chopok csúcs 2 024 m magason a tengerszint felett. 

A Demény falvi völgy község több szállás lehetőséget biztosít a Jasná központ elszállásolási egység minden kategóriában, kikapcsolódást, relaxációt a séták folyamán a természetben (például a Vrbické pleso, tengerszem) vagy a község nevezetségeinek megtekintése például barlanglátogatások (Demény falvi Szabadság barlang, Demény falvi jégbarlang) Tarzánia kötél park, Piroska mesés-tanösvény, stb.

Déményfalvi Szabadság-barlang

A Déményfalvi Szabadság-barlang már hosszú évek óta elvarázsolja a látogatókat a sokszínű, gazdag cseppkődíszítésével, a Demänovka-patak titokzatos földalatti folyásaival és a varázslatos tavacskákkal. Szlovákia leggyakrabban látogatott barlangja

Az Alacsony-Tátrában található Déményfalvi-jégbarlang és a Déményfalvi Szabadság-barlang a leghosszabb barlangrendszert alkotják Szlovákiában, és a Liptói régió, valamint a Déményfalvi-völgy (Demänovská dolina) település leglátogatottabb attrakciói közé tartoznak.

Déményfalvi Szabadság-barlang – a barlang fekvése

A Déményfalvi Szabadság-barlang az Alacsony-Tátra északi felén a Deményfalvi-völgy jobb oldalán található, csupán 1 kilométerre a Hotel Chopok**** szállodától. A barlang az Alacsony-Tátra Nemzeti Park területén található Deményfalvi-völgy természeti rezervátum részét képezi. A barlang bejárata 870 m tengerszint feletti magasságban a Točište-völgyben található.

A Déményfalvi Szabadság-barlang elérhetősége

A Déményfalvi Szabadság-barlang Liptószentmiklóstól (Alacsony-Tátra) 13 kilométerre délre, csak néhány kilométernyire a Jasná Alacsony-Tátra síközpont alatt fekszik. A Déményfalvi Szabadság-barlang bejáratához a parkolótól kiinduló körülbelül 400 m hosszú kanyargós ösvényen kb. 10-15 percen belül jut fel a látogató. A legközelebbi autóbuszmegálló: a Demänovská dolina, Ľadová jaskyňa nevű megálló.

A Déményfalvi Szabadság-barlang látogatási útvonala

A Déményfalvi-Szabadság-barlangban 2 útvonalon szerveznek barlangtúrát: a látogató a „Hagyományos barlangtúra” és az „Exkluzív barlangtúra” közül választhat.

Hagyományos túra

A hagyományos túra során az 1933. május 5-én megnyitott Déményfalvi barlangrendszer legérdekesebb részei tekinthetők meg. A megállóhelyek, ahol a szakavatott vezető a barlang kialakulásával és történetével ismerteti meg a túra résztvevőit, és bemutatja a barlang egyes részeit, a legérdekesebb helyeken vannak. A Déményfalvi Szabadság-barlang hagyományos látogatási útvonala 1 150 m hosszú, a szintkülönbség pedig 86 m. A hagyományos útvonalon 913 lépcsőfokot kell a látogatónak leküzdenie. A hagyományos túra időtartama kb. 60 perc.

Exkluzív túra

Az exkluzív túra útvonalát a „Hagyományos barlangtúra“ útvonala, valamint a „Nagy Katedrális“, Szlovákia legnagyobb kiterjedésű látogatható barlangtere képezi, ahol földalatti folyómeder és puha hófehér mésztufa is található. A másik szakaszt a „Rózsa-terem“ és a „Királyi galéria“ alkotja, amely a barlang morfológiailag legváltozatosabb cseppkődíszítésű része. Az egész szakaszon egyedülálló tavirózsa-alakzatokat és tavi szivacsszerű képződményeket, barlangi gyöngyöket és számtalan cseppkőalakzatokat csodálhat meg a látogató. A másik (nagy) exkluzív túra útvonala 2 150 méter hosszú, a szintkülönbség az előbbi útvonaléval azonos, a lépcsőfokok száma pedig 1 118. Az exkluzív túra időtartama hozzávetőleg 100 perc.

Déményfalvi-jégbarlang

Déményfalvi-jégbarlang – hihetetlen színpompa és gazdag cseppkődíszítések, egyedi cseppkő tavirózsák és egyéb tavi képződmények jellemzik.

A barlang bejárata a Bašta (Bástya) nevű sziklafalban az Alacsony-Tátra északi részén található, csupán két kilométerre a Déményfalvi Szabadság-barlangtól északra. A barlang jégkitöltése valószínűleg az elmúlt 500 év alatt keletkezett, amely cseppkődíszítményeivel együtt rendkívül érdekes látványosságot kínál. A Déményfalvi-jégbarlang, a világhírű Déményfalvi barlangok északi részét alkotja. Figyelemreméltó a barlang állandó jégkitöltése, bizarr és hatalmas földalatti térformái, ritka barlangi állatvilága és gazdag története.

Déményfalvi-jégbarlang – a barlang fekvése

A Déményfalvi-jégbarlang az Alacsony-Tátra Nemzeti Park területén, a Déményfalvi-völgy természeti rezervátumának jobb oldalán található, csupán 300 m a Wellness Hotel Chopok **** szállodától. A Déményfalvi-jégbarlang bejárata a Bašta (Bástya) nevű sziklában 840 m tengerszint feletti magasságban nyílik, kb. 90 méterrel a völgymeder felett.

A Déményfalvi-jégbarlang elérhetősége

A Déményfalvi-jégbarlang a Jasná Alacsony-Tátra síközpont alatt, Liptószentmiklóstól (Alacsony-Tátra) mintegy 10 kilométerre, délre a Déményfalvi-völgy jobb oldalán található. A barlang alatti parkolóból már látni a völgymeder felett kb. 90 méterre fekvő bejáratot, amelyhez kanyargós ösvényen jutunk fel. A Kamenná chata menedékház körül folytatódik az erdei út (600 m), amely mellett a tanösvény táblái és két pihenőhely találhatók. A barlanghoz mintegy 20 perc alatt jut fel a látogató. A legközelebbi autóbuszmegálló: a Demänovská dolina, Ľadová jaskyňa nevű megálló.

A Déményfalvi-jégbarlang látogatási útvonala

A Déményfalvi-jégbarlang látogatási útvonala 650 méter hosszú, a szintkülönbség pedig 48 méter. A bejárat és kijárat ugyanazon tengerfeletti magasságban található, a közöttük levő távolság pedig csupán 40 m. A barlangtúra időtartama kb. 45 perc. A látogatási útvonal hatalmas folyami folyosókon keresztül vezet, amelyeket meredek szakaszok kötnek össze. Az útvonal első része cseppkődíszítésű tereken, míg a másik a barlang jéggel borított részein keresztül vezet. A cseppkő- és a jégdíszítések kombinációja nagyon érdekes látogatási útvonalat alkot, amely során a látogatók információt kapnak a barlangok kialakulásáról, a cseppkőképződmények keletkezéséről, a barlang eljegesedéséről, valamint az eljegesedésnek az eredeti cseppkőkitöltésre gyakorolt hatásáról. A barlang ovális, folyók által kialakított folyosókból és kupolaszerű terekből áll, amelyeket az időnkénti beomlások és a fagyos időjárás formáltak tovább.

    Vaša rezervácia

    Kapcsolattartásra vonatkozó információk
    Ahhoz, hogy újra fel tudjuk venni Önnel a kapcsolatot, kérjük, adja meg elérhetőségeit.
    A csillaggal megjelölt mezők kitöltése kötelező